Pieczone Donaty

Pieczone donaty

 

Nie mogą konkurować z tradycyjnymi drożdżowymi pączkami. W smaku przypominają amerykańskie donaty, szybkie w przygotowaniu wystarczy połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Do ich upieczenia potrzebujemy specjalną formę a reszta sama się robi. Może skusicie się na nie w karnawale. Dzieciaki za nimi przepadają. Polecam

Składniki:

  • 60g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka

Składniki na polewę czekoladową

  • 100g czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącego mleka lub wody
  • barwnik spożywczy (jeżeli chcemy uzyskać kolorowy lukier)

Dodatkowo:

  • posiekane orzechy
  • wiórki kokosowe
  • posypka cukrowa

Masło i olej utrzeć z cukrami. Masa ma być jasna i puszysta. Stopniowo dodawać po jednym jajku, proszek do pieczenia, sodę, sól i ekstrakt z wanilii.

Przesianą mąkę dodawać do ciasta na przemian z mlekiem do masy. Miksować do momentu połączenia się składników.

Gotową masę przełożyć do natłuszczonej wcześniej formy do pączków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez 8-10 min. Gotowe pączki lekko przestudzić i wyłożyć na kratkę.

polewa czekoladowa

Czekoladę na polewę rozpuścić na parze z kilkoma łyżkami mleka.

lukier

Wszystkie składniki ucieramy łyżką w miseczce. Jeżeli lukier wydaje nam się za gęsty dodać wody lub mleka gdy za rzadki dosypać więcej pudru.

Gdy chcemy uzyskać kolorowy lukier dodajemy barwnik spożywczy.

Tak przygotowanymi polewami dekorować donaty.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *