Irlandzki Chlebek Śniadaniowy ( Tea Brack bez cukru)

Chlebek Śniadaniowy (Tea Brack)

Moja wersja fit uwielbianego przez moją rodzinkę- irlandzkiego tea bracka. Ciasto- zwane chlebkiem śniadaniowym bardzo wilgotne, aromatyczne, napakowane rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Tradycyjnie pieczony na Halloween. Powszechnie  jedzony na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.Moja zdrowsza wersja na bazie miodu, mąki orkiszowej i oleju kokosowego. Zdrowo i smacznie – skusicie się?? Ja uwielbiam ten chlebek  lekko posmarowane masłem. Polecam

Rozmiary formy do pieczenia: keksówka 20cm x 12cm   lub tortownica o średnicy 20cm 

Składanki: 

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżki whisky ( opcjonalnie)
  • 375g rodzynek lub (suszonych moreli, żurawiny, śliwek)
  • 20-30ml miodu lub agawy
  • 225g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 40ml oleju kokosowego (może być rozpuszczone masło lub margaryna)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub ( mieszanka imbiru, cynamonu i goździka)

Zaparzyć mocną herbatę. Zalać nią rodzynki, dodać miód, whisky. Przykryć i odstawić na całą noc.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać olej, jajko, przyprawę do piernika, rodzynki (razem z naparem nie wylewać!). Zmiksować.

Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia keksówki.

Piec w 170C przez 60 min.

Wystudzić.

dsc_7045

 

 

 

Tagged: , , , , , , ,

Comments: 2

  1. Lena 10 listopada 2016 at 10:59 Reply

    wygląda przepysznie:)

    • mariola1903 15 listopada 2016 at 16:35 Reply

      a smakuje :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *