Banoffee Pie (ciasto bez pieczenia)

DSC_5804-2

Słynny na wyspach deser składający się z toffi, bananów i śmietany kremówki. Bardzo słodki i bardzo smaczny deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wyjątkowych zdolności kulinarnych. Idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i imprezy. Polecam toffi maniaczka:-)

Rozmiary formy do pieczenia: blaszka do tarty o średnicy 20-23 cmnajlepsza z wyjmowanym dnem. 

Składniki na spód:

  • 250g ciastek digestive
  • 100g masła ( rozpuszczone)

Składniki na krem:

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (kajmak) (397g)
  • 4 małe banany
  • 300ml śmietany kremówki 30-36%
  • starta gorzka czekolada do dekoracji

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z roztopionym masłem . Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć, ubijając mocno dno i boki formy. Schłodzić w lodówce około 30min.

Na gotowy spód ciasteczkowy wyłożyć masę kajmakową.

Banany obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny (nie ściemnieją). Ułożyć pokrojone banany.

Śmietanę kremówkę ubić, wyłożyć na wierzch ciast, całość posypać startą czekolada. Schłodzić w lodówce.

DSC_5799

DSC_5820

DSC_5821

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Comments: 8

  1. Jacek 24 maja 2017 at 17:54 Reply

    Znakomite!!!!!! :)

    • mariola1903 26 maja 2017 at 08:36 Reply

      Ciesze się że smakowało, pozdrawiam

  2. justyna 6 czerwca 2015 at 19:14 Reply

    co to za ciastka? mogą być herbatniki?

    • mariola1903 7 czerwca 2015 at 18:27 Reply

      Witam
      Słyszałam że ciastka digestive można dostać w tesco, tutaj w irlandii są dostępne wszędzie. Jeżeli nie uda ci się kupić spróbowałabym z ciasteczkami owsianymi , łatwiejsze do pokruszenia i maja lepszy smmak niż herbatniki pozdrawiam,

  3. Canette 29 maja 2015 at 07:47 Reply

    Takie pyszne, jadłam i polecam, ciasto warte swoich kalorii 😀

  4. gin 26 maja 2015 at 14:18 Reply

    Obłędnie słodkie, uwielbiam :)

  5. kocie-smaki 25 maja 2015 at 05:54 Reply

    mega słodycz :)

  6. Dorota 22 maja 2015 at 14:33 Reply

    Juz nie raz widzialam to ciasto i ciagle zabieram sie za jego upieczenie, a raczej zrobienie. Musze sie w koncu zebrac i je przygotowac, uwielbiam je!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *