Ciasto 3 Bit

DSC_2631-2

 

Bez zbędnej zachęty 3 Bit. Czyli z serii „co tygryski lubią najbardziej…. Krem budyniowy, karmel, śmietana kremówka wszystko przełożone warstwa herbatników i posypane startą czekoladą. Ja osobiście uwielbiam to ciasto. I wszystkim krytykującym smakołyk że jest mdły, kaloryczny mówię stanowczo” Nie”:-). Polecam  bardzo…

Składniki na ciasto:

  • ok 56 sztuk herbatników petit beurre
  • 1 puszka (500g) masy krówkowej (kajmak)
  • 80g gorzkiej czekolady

Składniki na masę budyniową:

  • 750ml mleka
  • 4 łyżki mąki  pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140g cukru (ok 3/4 szklanki)
  • 130g masła

Składniki na kremówkę :

  • 500 ml śmietany kremówki 36 % ( ja użyłam double cream)
  • 2 fixy do śmietany ( dodajemy gdy śmietana nie będzie wystarczająco sztywna po ubiciu)
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Rozmiary formy do pieczenia:  prostokątna  20cm x 30cm

Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia (łatwiej nam będzie wyjąć ciasto z formy). Dno formy wyłożyć herbatnikami. Masę korówkową podgrzać w garnuszku ciągle mieszając (lepiej będzie ją rozsmarować)  wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek.

Przygotowanie masy budyniowej:

Szklankę  mleka zmiksować z mąką pszenną, ziemniaczaną i  jajkami. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Mleko, masło i cukry zagotować. Do gotującego się mleka wlać zmiksowaną masę, mieszać energicznie do uzyskania gęstej masy.

Gotową gorąca  masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć trzecia warstwą herbatników. Formę owinąć folią, schłodzić a następnie wstawić do lodówki.

Przygotowanie kremówki:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru pudru.

Ciasto wyjąć z lodówki, ściągnąć folię, rozprowadzić ubitą kremówkę. Posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowe :-). Przechowywać w lodówce

DSC_2645-5

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. Angelika 26 września 2014 at 21:46 Reply

    Jutro robię !!!!

  2. Pan Deserek :) 18 maja 2014 at 15:17 Reply

    Wygląda fantastycznie ! Aż ślinka cieknie od patrzenia 😉

  3. pieczarka mysia 16 kwietnia 2014 at 07:03 Reply

    Uwielbiam te ciacho 😉 moglabym je jesc codziennie 🙂 piekne zdjecia!

  4. iza 3 kwietnia 2014 at 16:16 Reply

    rewelacyjnie wygląda 🙂 od dawna mam chęc no takie ciacho

  5. magma 28 marca 2014 at 14:01 Reply

    wygląda pysznie, bardzo lubię to ciasto:)

  6. Karolina 28 marca 2014 at 12:20 Reply

    Jedno z moich ulubionych ciast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Font Resize