Bez zbędnej zachęty 3 Bit. Czyli z serii „co tygryski lubią najbardziej…. Krem budyniowy, karmel, śmietana kremówka wszystko przełożone warstwa herbatników i posypane startą czekoladą. Ja osobiście uwielbiam to ciasto. I wszystkim krytykującym smakołyk że jest mdły, kaloryczny mówię stanowczo” Nie”:-). Polecam bardzo…
Składniki na ciasto:
- ok 56 sztuk herbatników petit beurre
- 1 puszka (500g) masy krówkowej (kajmak)
- 80g gorzkiej czekolady
Składniki na masę budyniową:
- 750ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140g cukru (ok 3/4 szklanki)
- 130g masła
Składniki na kremówkę :
- 500 ml śmietany kremówki 36 % ( ja użyłam double cream)
- 2 fixy do śmietany ( dodajemy gdy śmietana nie będzie wystarczająco sztywna po ubiciu)
- 1 łyżka cukru pudru
Rozmiary formy do pieczenia: prostokątna 20cm x 30cm
Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia (łatwiej nam będzie wyjąć ciasto z formy). Dno formy wyłożyć herbatnikami. Masę korówkową podgrzać w garnuszku ciągle mieszając (lepiej będzie ją rozsmarować) wyłożyć na herbatniki, przykryć drugą warstwą ciastek.
Przygotowanie masy budyniowej:
Szklankę mleka zmiksować z mąką pszenną, ziemniaczaną i jajkami. Do pozostałego mleka dodać masło, cukier i ekstrakt z wanilii. Mleko, masło i cukry zagotować. Do gotującego się mleka wlać zmiksowaną masę, mieszać energicznie do uzyskania gęstej masy.
Gotową gorąca masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. Przykryć trzecia warstwą herbatników. Formę owinąć folią, schłodzić a następnie wstawić do lodówki.
Przygotowanie kremówki:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru pudru.
Ciasto wyjąć z lodówki, ściągnąć folię, rozprowadzić ubitą kremówkę. Posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowe :-). Przechowywać w lodówce
Tagi: budyń, Dulce de Leche, herbatniki, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, masa kajmakowa, masa krówkowa, śmietana kremówka
Jutro robię !!!!
Wygląda fantastycznie ! Aż ślinka cieknie od patrzenia 😉
Uwielbiam te ciacho 😉 moglabym je jesc codziennie 🙂 piekne zdjecia!
rewelacyjnie wygląda 🙂 od dawna mam chęc no takie ciacho
wygląda pysznie, bardzo lubię to ciasto:)
Jedno z moich ulubionych ciast.