Sernik z wiśniami
Powinniśmy ustalić, że styczeń to miesiąc ekspresowych wypieków. Po całej gorączce świątecznej i noworocznej mam przysłowiowego „lenia”. Szukam przepisów z tytułem ”szybkie i smaczne”. Mistrzynią tej dziedziny jest Niggella i to właśnie u Niej znalazłam przepis na pyszny serniczek na zimno. Osobiście nie lubię tego określenia ” zimny” wolę bez pieczenie, brzmi dużo cieplej w styczniu :-). A tak poważnie sernik bardzo lekki z dodatkiem serka kremowego, kremówki, bez żelatyny z odrobiną soku z cytryny. Autorka proponuje użycie konfitury, ja trochę zmodyfikowałam przepis i użyłam mrożonych wiśni, według mnie smaczniej. Polecam idealny deser……
Przepis na spód:
- 125g ciastek digestive
- 75g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 300g sera kremowego (np. philadelphia) lub sera twarogowego zmielonego trzykrotnie.
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny ( ja dodałam trochę więcej)
- 250ml śmietany kremówki 36%
Składniki na polewę wiśniową:
- 250g mrożonych wiśni
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok 6-8 łyżek wody
Forma do pieczenia: tortownica 20cm
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Spód tortownicy i boki do ok.1 cm od dna wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać, docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Do misy miksera włożyć ser, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Miksować mikserem na średnich obrotach aż masa będzie kremowa i jednolita. W osobnej misce lekko ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać ubitą śmietaną kremówkę, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do 3 godzin.
Do garnuszka wsypać mrożone wiśnie, cukier, dwie łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wiśnie zaczną mięknąć. W szklance dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, wlać do garnuszka, bardzo dokładnie wymieszać. Zagotować. Gdy polewa będzie za gęsta (zbita) można dodać trochę wody. Ostudzić.
Sernik przechowujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy sernik i dekorujemy przygotowaną polewą wiśniową. Smacznego:-).
Tagi: ciastka digestive, owoce mrożone, ser
mariola1903
2013/02/24 23:56:34
Witam.
W oryginalnym przepisie autorka proponowała przed podaniem posmarować sernik tyko konfiturą z wiśni ( nie dżemem) . Co do mrożonych owoców polecam truskawki, czy nawet mieszankę mrożonych owoców. Pozdrwawiam
cytrynnka33
2013/02/24 18:40:20
Faktycznie prosty. Nie robiłam nigdy sernika bez pieczenia z serem twarogowym, zawsze z homogenizowanym i żelatyną. Co będzie jeszcze pasowało oprócz wiśni?
izaa_a
2013/01/20 09:18:33
cudnie wygląda :)))
pistacja0909
2013/01/18 20:22:55
Sernik wygląda bajecznie, na pewno spróbuje go zrobić