Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Powinniśmy ustalić, że styczeń to miesiąc ekspresowych wypieków. Po całej gorączce świątecznej i noworocznej mam przysłowiowego „lenia”. Szukam przepisów z tytułem ”szybkie i smaczne”. Mistrzynią tej dziedziny jest Niggella i to właśnie u Niej znalazłam przepis na pyszny serniczek na zimno. Osobiście nie lubię tego określenia ” zimny” wolę bez pieczenie, brzmi dużo cieplej w styczniu :-). A tak poważnie sernik bardzo lekki  z dodatkiem serka kremowego, kremówki, bez żelatyny z odrobiną soku z cytryny. Autorka proponuje użycie konfitury, ja trochę zmodyfikowałam przepis  i użyłam mrożonych wiśni, według mnie smaczniej. Polecam idealny deser……

Przepis na spód:

  • 125g ciastek digestive
  • 75g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 300g sera kremowego (np. philadelphia) lub sera twarogowego zmielonego trzykrotnie.
  • 60g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny ( ja dodałam trochę więcej)
  • 250ml śmietany kremówki 36%

Składniki na polewę wiśniową:

  • 250g mrożonych wiśni
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 6-8 łyżek wody

Forma do pieczenia: tortownica 20cm 

Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Spód tortownicy i boki do ok.1 cm od dna wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać, docisnąć łyżką. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

 

Do misy miksera włożyć ser, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Miksować mikserem na średnich obrotach aż masa będzie kremowa i jednolita. W osobnej misce lekko ubić śmietanę kremówkę. Do masy serowej dodać ubitą śmietaną kremówkę, delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Schłodzić w lodówce do 3 godzin.

 

Do garnuszka wsypać mrożone wiśnie, cukier, dwie łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu aż wiśnie zaczną mięknąć.  W szklance dokładnie połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody, wlać do garnuszka, bardzo dokładnie wymieszać. Zagotować. Gdy polewa będzie za gęsta (zbita) można dodać trochę wody. Ostudzić.

Sernik przechowujemy w lodówce. Przed podaniem kroimy sernik i dekorujemy przygotowaną polewą wiśniową. Smacznego:-).

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Tagi: , ,

komentarze 4

  1. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:30 Reply

    mariola1903
    2013/02/24 23:56:34
    Witam.
    W oryginalnym przepisie autorka proponowała przed podaniem posmarować sernik tyko konfiturą z wiśni ( nie dżemem) . Co do mrożonych owoców polecam truskawki, czy nawet mieszankę mrożonych owoców. Pozdrwawiam

  2. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:29 Reply

    cytrynnka33
    2013/02/24 18:40:20
    Faktycznie prosty. Nie robiłam nigdy sernika bez pieczenia z serem twarogowym, zawsze z homogenizowanym i żelatyną. Co będzie jeszcze pasowało oprócz wiśni?

  3. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:29 Reply

    izaa_a
    2013/01/20 09:18:33
    cudnie wygląda :)))

  4. mariolazadlo@gmail.com 8 stycznia 2014 at 22:28 Reply

    pistacja0909
    2013/01/18 20:22:55
    Sernik wygląda bajecznie, na pewno spróbuje go zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Font Resize